Ir al contenido principal

Conceptes bàsics del full de càlcul






-El  full de càlcul és un programari d'ordinador que permet emmagatzemar dades i textos explicatius i fer operacions amb les dades numèriques que s'han inserit. Un avantatge important dels fulls de càlcul és que aquests s'actualitzen automàticament si hon  canvia les dades. Els fulls de càlcul també permeten obtenir gràfics, a partir de les dades contingudes en el full de càlcul, d'una manera senzilla.

Dan Bricklin és l'inventor generalment acceptat dels fulls de càlcul.
Bricklin va explicar la història d'un professor de la universitat que va fer una taula de càlculs en una pissarra. Quan el professor va trobar un error, va haver d'esborrar i reescriure una gran quantitat de passos de forma molt tediosa, aquest fet va impulsar Bricklin a pensar que podria replicar el procés en un computador, usant el paradigma tauler/full de càlcul per veure els resultats de les fórmules que intervenien en el procés.

Els àmbits d’ús dels fulls de calcul solen ser àmbit laboral, escolar, s’utilitza per treballs matemàtic, per a fer calculs…, pot ser utilitzat en empreses, escoles…

Avui dia, els programes de full de càlcul que més s'utilitzen són el Microsoft Excel, l'OpenOffice Calc i l'aplicació de full de càlcul de Google Docs.
Per poder utilitzar Microsoft Excel o OpenOffice Calc a Windows, caldrà tenir instal·lat prèviament el paquet de Microsoft Office o l'OpenOffice, respectivament. Dins l'entorn de Linux, l'OpenOffice ja hi sol estar instal·lat.
Per obrir un full de càlcul, hem d'anar a "Inici", seleccionar "Tots els programes" i escollir-hi Excel (al grup de Microsoft Office), o bé Calc (al grup d'Open Office), si treballem a Windows. A Linux, seleccionarem l'OpenOffice Calc al menú "Programes". A Google Docs, anirem al botó "Nou" i hi escollirem l'opció "Full de Càlcul".
Per tancar un full de càlcul, hem d'accedir al menú "Arxiu" i escollir-hi l'opció "Tancar", fer servir la icona de tancament de finestres o bé les tecles abreujades "Alt+F4", a Windows, o "Ctrl+Q", a Linux.



Comentarios